Gratis verzending vanaf €80,- NL BE DE
Verzending binnen 1 werkdag | Gratis verzending vanaf €80,- | Plasticvrije verzendverpakking
De 5 beste groenbemesters voor de winter

Ontdek de 5 beste groenbemesters om je moestuin goed de winter door te helpen. Het einde van de zomer is altijd een bijzondere tijd in de moestuin. De moestuin is alweer grotendeels leeg en alle successen en verliezen zijn van het seizoen zijn voorbij. Het voorbereiden van een succesvolle teelt begint echter direct alweer in deze tijd, want wie wil er nou niet in het voorjaar beginnen met een goede vruchtbare bodem?

In de winter een gezonde bodem creëren, of beter gezegd behouden, kan op vele manieren. De meest ecologische manier is samen met de natuur in de vorm van groenbemesters. Groenbemesters zijn nuttige gewassen met vaak één of meerdere functies voor jouw moestuin. Zo kunnen groenbemesters:

  • voedingstoffen vasthouden (zoals stikstof vastleggen)
  • voeding geven
  • beschermen tegen plagen
  • bodemstructuur verbeteren
  • onkruidgroei onderdrukken

De 5 beste groenbemesters voor de winter

Winterrogge Banner

Winterrogge

Dit grassoort is misschien wel de meest bekende winterharde groenbemester. Winterrogge wortelt niet zo diep en vormt mooie halmen door de winter heen. Na de winter spit je de rogge onder. Winterrogge kan erg laat (tot wel half oktober gezaaid worden). De functie van dit gewas is het verstikken van onkruid en creëren van nieuwe organisch materiaal voor de moestuin. Het organische materiaal wordt gevormd door de gewassen voor het voorjaar onder te spitten. Ze zorgen niet voor extra stikstof, maar leveren wel meer Kalium dan de gemiddelde groenbemester. Hierdoor is dit gewas qua voeding vooral nuttig voor bijvoorbeeld aardappels.

Japanse Haver Banner

Japanse Haver

Haver heeft in grote lijnen dezelfde werking als rogge, maar wortelt daarentegen wel veel dieper. Deze diepere wortels zorgen voor een betere bodemstructuur. Voor de moestuinierders die niet willen spitten (no-dig methode) is dit het perfecte alternatief op winterrogge. Japanse Haver heeft de neiging om de zware vorst (januari-februari) dood te vriezen en op deze manier voor het voorjaar het organische materiaal terug te geven aan de bodem.

Gele Mosterd Banner

Gele Mosterd

Gele mosterd heeft de neiging om ontzettend snel op te komen, hierdoor staat je moestuin amper leeg. Het doel van mosterd is om in het vroege voorjaar dood te vriezen en daarmee voeding en organisch materiaal terug te geven aan de bodem. Gele mosterd is een goede stikstof binder en levert veel organisch materiaal. Je hoeft in principe niet te spitten, de mosterd levert namelijk een mooi zaaibed voor het voorjaar.

Bladrammenas Banner

Bladrammenas

De Bladrammenas is een echte alleskunner. Dit gewas vriest dood in de winter en levert zo een groot aandeel aan de moestuin in het voorjaar. In tegenstelling tot de normale rammenas maakt deze soort een veel kleinere knol en veel meer blad. De diepere wortel van de bladrammenas zorgt voor een betere bodemstructuur. Het vele blad geeft onkruid geen kans om op te komen. Als kers op de taart geeft Bladrammenas ook nog eens enorm veel organisch materiaal terug aan de bodem.

Stoppelknol Banner

Rapen

En dan vooral raapzaad en stoppelknollen. Deze gewassen worden vooral gebruikt als voedergewas (voor dieren) voegen niet zoveel toe aan de bodem, maar voorkomen dat de aanwezige voedingstoffen verloren gaan. Rapen kunnen worden uitgezaaid tot half september, maar hoe vroeger gezaaid des te beter de opbrengst.

Hoe kies je de groenbemester voor je wintertuin?

Zoals zo vaak met ecologisch tuinieren zijn er meerdere wegen te bewandelen. Het succes hangt vooral af van je doel en de keuze voor het juiste gewas. Bepaal daarom wat je ultieme doel is. Heb je veel last van onkruid en wil je dit voorkomen of ligt jouw uitdaging meer in het vasthouden van nuttige voedingsstoffen?

Bedenk ook hoeveel werk je eraan kwijt wilt zijn, winterrogge moeten worden ondergespit en stoppelknollen moeten worden gerooid. Met het gebruik van groenbemesters is het toch vaak dat niet geschoten altijd mis is. Het gebruik kent weinig risico’s en eigenlijk alleen maar voordelen voor je moestuin.

Ga daarom lekker zaaien in het najaar en begin volgend voorjaar met een nog weer betere moestuin.

Stefan Blog De Moestuinwinkel

Over Stefan

Ik ben Stefan en ik ben mede-eigenaar van De Moestuinwinkel. Voordat ik deze winkel ben begonnen heb ik een opleiding tot Ecologisch Tuinontwerper gevolgd. Onderhand ben ik al zo'n 8 jaar aan het moestuinieren en gebruik ik hiervoor een 3m² muurkas en ongeveer 8m² grond.