Leestijd: 5 minuten

Je hebt een mooi plekje gevonden in de tuin en hebt besloten om een lang gekoesterde droom in vervulling te laten gaan. Je eigen tuinkas!

Waar moet je op letten bij het kopen van een tuinkas en welke aspecten zijn belangrijk (of juist niet)? Even kijken op internet zorgt er al snel voor dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zoveel kassen, maten, modellen en prijzen. Wij sommen hier de 5 belangrijkste zaken voor je op, zodat je een bewuste beslissing kan maken voor een tuinkas.

1. Plek en gebruik

Om te bepalen wat een geschikte tuinkas is begin je bij de plek die je hebt gekozen. Staat de kas de hele dag pal in de zon of slechts een dagdeel? Is de kas opengesteld aan veel wind en regen of staat de kas redelijk beschut? Wat is de perfecte plek voor de entree? Als je een goed idee hebt van de plek van de kas, dan wordt het makkelijker om keuzes te maken tussen verschillende opties.

Een kas kan in principe veel hebben en heeft een lange levensduur (15+ jaar). Toch raden we af om een kas op een schaduwrijke plek of onder een boom te zetten. Dit heeft te maken met de hoeveelheid vocht die een kas te verdragen krijgt en hoe snel een kas deze afvoert. Een schaduwrijke plek kan zorgen voor meer vocht in de kas. Als de kas daarnaast ook niet goed kan opwarmen (of dit duurt erg lang) trekt het vocht maar langzaam weg. Dit kan resulteren in (sommige gevallen) een groene uitslag op de panelen en schimmel in de kas.

Staat de kas vol in de wind of op een open onbeschutte plek? Houd dan rekening met een goede verankering door middel van een fundering. Tijdens een flinke storm is een kas welke vastgezet in snelbeton geen overbodige luxe. Verder is het de moeite waard om te letten op kassen met speciale windvaste glasmontage, deze montage voorkomt grotendeels dat windvlagen panelen van de kas af trekken. Hierover meer in het stuk over beglazing.

Een kas kan je voor veel meer zaken gebruiken dan enkel in het voorjaar planten in te kweken. Vaak wordt een kas gebruikt als overdekte plek voor een oppottafel of worden er in de winter niet-winterharde tuinplanten in gestald. De functie bepaalt de oppervlakte en afmetingen die je nodig hebt.

...

2. Beglazing

De beglazing is misschien wel het meest bepalende aspect van de kas. Vitavia kassen hebben niet allemaal dezelfde beglazing. De opties zijn per model verschillend. Er wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van 3 soorten beglazing.

  • Kanaalplaten
  • Glas (veiligheidsglas)
  • Gecombineerde beglazing

Beglazing kas

Kanaalplaten

Kanaalplaten zijn hoog kwaliteit kunststof platen die bestaan uit lange holle kamers (kanalen). Kanaalplaten isoleren vele malen beter dan veiligheidsglas, maar laten wel iets minder licht door. De holle kamers creëren een barrière tussen binnen en buiten (net als dubbelglas), waardoor de kas beter bestand is tegen temperatuurschommelingen. In de zomer warmt de kas dan niet zo snel op en in de winter koelt deze niet zo snel af.

De kanaalplaten komen in 4 diktes; 4mm, 6mm, 10mm en 16mm. Hoe dikker de plaat, des te beter de isolerende waarde.

Goedkope kanaalplaten kunnen soms na verloop van tijd een groene aanslag krijgen. Bij Vitavia krijg je daarom standaard 10 jaar garantie op verwering van kanaalplaten (en 15 jaar garantie op de constructie).

Kanaalplaten zijn lichter dan glas en dit kan nadelig werken tijdens een storm. De lichtere platen kunnen gaan klapperen en worden in het ergste geval gepakt door de wind. Kies voor een kas op een onbeschutte plek voor veiligheidsglas.

Voordelen: houd veel meer warmte vast dan glas, beter bestand tegen temperatuurschommelingen, beschermt gewassen tegen verbranding door minder licht door te laten.

Perfect voor: vroege teelt, teelt van kwetsbare gewassen, een kas op een koelere plek.

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas (3mm) zorgt voor een maximale lichtinval in de kas. In tegenstelling tot kanaalplaten komt het licht bij glas nagenoeg ongefilterd door. Glas heeft als nadeel dat het minder isoleert dan kanaalplaten, hierdoor is de kas gevoeliger voor temperatuurschommelingen.

Glazen panelen wegen een stuk meer dan kanaalplaten. Dit extra gewicht zorgt voor meer stabiliteit van de constructie en meer stevigheid tegen stormen en harde wind. Dit extra gewicht heeft ook een keerzijde. Een grote (hoge) kas voorzien van veiligheidsglas is een zware klus, houd hier rekening mee bij de aanschaf.

Voordelen: luxe uitstraling, geeft de kas meer gewicht en daarmee stevigheid, optimale lichtinval.

Perfect voor: zomerse gewassen, een warme plek, een onbeschutte plek.

Gecombineerde beglazing

Het beste van beiden. De term zegt het al; gecombineerde beglazing is een combinatie tussen kanaalplaten en veiligheidsglas.

In deze samenstelling is het dak van de kas voorzien van kunststof kanaalplaten. Deze kanaalplaten breken het grootste deel van de sterke zon (wanneer deze op zijn hoogst is) en zorgen voor een betere isolatie en bescherming tegen temperatuurschommelingen.

De zijkanten van de kas zijn voorzien van veiligheidsglas. Hierdoor kan de zachtere ochtend- en namiddagzon ongefilterd de kas binnendringen. De glazen zijpanelen geven de kas ook veel meer stevigheid en stabiliteit.

Voordelen: luxe uitstraling, geeft de kas meer gewicht en daarmee stevigheid, veel lichtinval, veel isolatie, bescherming tegen verbanding van gewassen.

Perfect voor: vroege teelt, teelt van kwetsbare gewassen, zomerse gewassen, elke plek.

...

3. Constructie

Alle Vitavia kassen maken gebruik van dezelfde materialen voor het raamwerk van de constructie. Dit raamwerk bestaat uit geanodiseerd aluminium of aluminium met poedercoating (kleur). Aluminium is licht, sterk en roestvrij. Ideaal dus voor een kas.

Fundering

Alle kassen worden bij De Moestuinwinkel standaard geleverd met een stalen fundering (muv Flora). Wij vinden namelijk dat een fundering essentieel is voor levensduur van de kas. Zonder fundering zou een kas snel kunnen gaan verzakken of kan deze instabiel worden na bijvoorbeeld een storm. De fundering is exact op maat gemaakt voor de kas en bestaat uit draagbalken en grondankers. De grondankers zet je in een gat in de grond welke je vervolgens volstort met beton. Hoe groter en zwaarder de kas des te groter en talrijker de grondankers van de fundering.

Deuren

Deuren zijn een belangrijk onderdeel van de kas. Niet alleen is het de toegang het is ook de belangrijkste bron van ventilatie. Staat de kas op een warme plek dan loont het om te kijken naar een model met dubbele deuren. Bij Vitavia kan je kiezen tussen openslaande of openschuivende deuren. Een mooie extra is de verzonken dorpel (dus geen opstaande rand) die bij sommige modellen is inbegrepen.

Glasmontage

De manier waarop de panelen bevestigd worden aan het frame kan variëren. Bij Vitavia kassen maken ze onderscheid tussen maar liefst 5 verschillende manieren van bevestigen.

Klemveren; de standaard optie. De panelen worden vastgeklemd door een praktische metalen clip.

Insteek-profiel; de naam zegt het al, hierbij steek je de panelen in een gleuf van het frame. De panelen worden verder vastgezet aan de buitenkant.

Inschuif-profiel; de panelen worden in nauwe gleuven in het frame geschoven. De gleuven zijn breder (dan bij het insteken) en hebben een gestroomlijnde vorm. Een uitstekende constructie voor een kas op een onbeschutte plek.

Randprofiel; de panelen worden vastgezet door er een polycarbonaat lijst tegen te klikken. De lijst klemt over de hele lengte van het paneel, is in staat om vibratie te absorberen en is gestroomlijnd en vangt daarmee veel wind af. Een zeer luxe montagemethode.

Dubbelframe; de meest luxe manier van monteren. Over alle zijden van het paneel wordt een aluminium lijst geplaatst welke vervolgens wordt vastgeschroefd. Deze constructiemethode komt het dichtst in de buurt bij die van een klassiek kozijn.

...

4. Ventilatie

Een goede ventilatie is de sleutel tot gelukkige en gezonde planten. Vergeet je op een hete zomerdag de kas open te zetten, dan kan dit resulteren in een waar slagveld onder jouw gewassen. Gelukkig zijn alle kassen goed uitgerust om te ventileren. In de regel is het; hoe groter de kas, des te meer ventilatiemogelijkheden (vensters).

De ventilatie wordt gecreëerd door dakvensters, zijvensters, louvre-ramen en natuurlijk de deur(en).

Dakvensters

De dakvensters zijn het kleinst, maar wel het meest effectief om de hitte te laten ontsnappen. De dakvensters zitten altijd in de nok van de kas en kunnen worden geopend met een standaard of automatische raamopener.

Zijvensters

De zijvensters zijn iets groter dan de dakvensters en bevinden zich in de zijpanelen van de kas (verrassend). Een zijvenster is vooral goed voor het doorluchten van de kas. Door de lagere positie (tov een dakvenster) werkt een zijvenster minder temperatuur regulerend.

Louvre-vensters

Louvre-vensters, zijn vergelijkbaar met zijvensters. Ze worden op dezelfde hoogte en plek gemonteerd. Het grote verschil zit hem in de opening die een louvre-venster kan creëren. Met alle lamellen open heb je een serieus ventilatiegat dat zorgt voor veel doorstroom.

Tip: upgrade jouw dakvensters en louvre-vensters met automatische raamopeners. Dit klinkt als een overbodige luxe, maar dat is het zeker niet. De automatische raamopeners werken doormiddel van een drukcilinder met expansievloeistof. Hoe hoger de temperatuur, des te verder het raam wordt opengeduwd. Één keer een dichte kas op een hete zomerdag doet beseffen dat een automatische raamopener een geschenk van de tuingoden is.

...

5. Montage

Je hebt alle informatie op een rijtje gezet en een mooie kas gevonden. Nu rest er nog één belangrijke beslissing; hoe ga je de kas plaatsen? Alle kassen komen met een uitgebreide montage handleiding en de meeste zelfs met een montage video. Ben je een beetje handig en in redelijk goede conditie, dan kan je dit prima zelf.

Houd er rekening mee dat het plaatsen van een fundering iets meer handigheid vereist. Deze fundering moet waterpas en recht worden geplaatst. Een scheve of schuine fundering kan het frame van de kas torderen tot het punt dat de panelen niet meer goed geplaatst kunnen worden.

Een ander aspect is de lichamelijke belasting. Glazen panelen wegen veel en het een behoorlijke inspanning vragen om ze allemaal te plaatsen. Des te meer bij hoge kassen (nokhoogte soms wel 250cm), waarbij de glazen panelen op hoogte moeten worden geplaatst.

Neem ruim de tijd voor het plaatsen van een kas en met z’n tweeën is het een stuk makkelijker dan alleen.

...

Bekijk alle kassen