Gratis verzending vanaf €80,- NL BE DE
Verzending binnen 1 werkdag | Gratis verzending vanaf €80,- | Plasticvrije verzendverpakking
Alles over Pompoenen

Wat is een Pompoen?

Als kip het meest veelzijdige stukje vlees is, dan is de pompoen toch zeker het meest veelzijdige stukje groente. Pompoenen worden werkelijk voor alles gebruikt; als lekker gerecht, als versiering tijdens de feestdagen. Fleskallebassen (ook een pompoen) worden in sommige landen zelfs gebruikt als waterfles of muziekinstrument.

Eetbare pompoenen zijn grote rankende planten die zich snel kunnen verspreiden over de grond. Op plekken waar de rank de grond raakt kunnen nieuwe wortels ontstaan. Zo kan er, in relatief korte tijd, een immense plant ontstaan met meerdere ‘vestigingen’ door de tuin. Een pompoen groeit snel en weelderig. Het blad van de pompoen is groot en niet erg ingesneden.

De Latijnse naam van de pompoen is de Cucurbita en behoort officieel tot de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Er wordt hoofdzakelijk onderscheid gemaakt tussen 3 soorten (van de 5) de Maxima, Pepo en Moschata. Er bestaan dan ook nog de Mixta (Ayota-pompoen) en de Ficifolia (Vijgenbladpompoen), maar deze komen voornamelijk voor in Zuid-Amerika

...

Welke Pompoenenrassen zijn er?

Grote Pompoenen

De grote Reuzenpompoenen

Cucurbita Maxima

Ben je opzoek naar een leuke uitdaging en wil je vooral een ‘groot’ resultaat. Ga dan reuzenpompoenen kweken. Deze pompoenen worden werkelijk gigantisch en kunnen soms wel meer dan 100kg wegen. In pompoenenland geldt helaas wel de vuistregel; des te groter de pompoen des te minder smaak. Enkele rassen reuzenpompoenen die ook in de biologische teelt voorkomen zijn. De Rode van Etampes, Gele CentenaarJack o’ Lantern (Halloweenpompoen). Van deze 3 wordt de Gele Centenaar het grootst.

Hokkaido pompoenen

De Hokkaido-pompoenen

Het meest bekende kleine pompoenen ras is de Hokkaido. Inderdaad, de Hokkaido is geen Europese naam en komt oorspronkelijk uit Japan. Pas vanaf 1957 is dit ras in Europa gevestigd, maar het heeft ondertussen zijn plek in pompoenland verovert. Deze pompoenen zijn wat kleiner en hebben vaak een vollere smaak dan de reuzenpompoen. De meest bekende rassen zijn de Groene Hokkaido, Red KuriUchiki Kuri en de Solor.

Muscat pompoenen

De Muskaatpompoenen

Cucurbita Moschata

Muskaatpompoenen komen oorspronkelijk voor in Zuid-Europa. Als met de meeste gewassen uit het zuiden geldt ook hier dat dit type pompoen warmte en licht nodig heeft om goed te rijpen. Wil je dit ras tot een goed (eetbaar) eindresultaat telen, zet het dan op een zonnige beschutte plek. De meest bekende rassen zijn de befaamde Butternut en de Musquée de Provence.

Kleine Pompoenen

De Kleine Pompoenen

Cucurbita Pepo

De kleine pompoenen zijn talrijk in soort, maar hebben met elkaar gemeen dat ze vaak zoet vruchtvlees bevatten. De meeste kleine pompoenen zijn daarom erg lekker om direct te eten of om te verwerken bij een borrel of dessert. De meest bekende rassen zijn de Sweet Dumpling, Delicata en de Acorn.

...

Hoe kweek ik een pompoen?

Pompoenen kan je zaaien in April en Mei. Deze plant laat zich goed kweken in potjes en daar kun je dus al in April mee beginnen. Vanaf half Mei kunnen de stekjes de grond in of kan er direct in de volle grond gezaaid worden. Let op dat de pompoenen in het begin niet te nat staan en bescherm ze tegen slakken.

Pompoenen kunnen niet tegen vorst en moeten daartegen worden beschermd.

Een exact stappenplan vind je hier

pompoen kweken

Nadat de plant zijn eerste ranken heeft ontwikkeld zullen uit de bladoksels bloemen ontstaan. Eerst mannelijk en daarna vrouwelijk. De vrouwelijk bloemen zijn te herkennen aan een klein vruchtje onder de bloem. Deze vrucht wordt uiteindelijk de pompoen.

Ondanks dat de pompoen een wild groeiende grote plant is, kan deze perfect worden geteeld in kleine tuinen. De plant valt goed te geleiden en kan zo ook de hoogte in worden gestuurd. Als je de ranken goed ondersteund zal de plant succesvol vrucht dragen.

Pompoenen groeien op elke grond, behalve zure zandgrond (pH <5,7). Voor een mooie weelderige plant is het aan te raden goed bij te mesten met organische mest of compost.

...

Welke pompoenen zijn lekker?

In pompoenenland geldt helaas wel de vuistregel; des te groter de pompoen des te minder smaak. De meeste Reuzenpompoenen (Maxima) zijn daarom niet echt lekker om te eten. Ze dienen vooral als versiering of als leuke teelt-uitdaging.

Welke pompoenen zijn eetbaar?

Niet alle pompoenen zijn eetbaar. Bij twijfel kan je even proeven. Proeft de pompoen bitter of irriteert het de mond. Spuug het dan uit, de pompoen is niet eetbaar.

De meeste eetbare Hokkaido en Muskaatpompoenen zijn ontzettend lekker om te grillen of te bakken. Ze zijn echt een toevoeging voor een avondmaaltijd of tussendoortje. De stevigere pompoenen hebben soms wel wat weg van zoete aardappel, qua textuur en smaak.

De kleine pompoenen zijn vaak erg zoet en daarmee perfect voor bij een dessert of borrel. Sweet Dumpling pompoen gerold in serranoham is een persoonlijk favoriet bij een borrel.

pompoen soep

...

De 5 populairste pompoenen (BIO)

van De Moestuinwinkel

De 5 meest verkochte en populairste pompoensoorten vind je hieronder. De Moestuinwinkel verkoopt alleen biologisch geteelde pompoenzaden. Wil je een overzicht van alle biologische pompoenzaden? Kijk dan hier.

Pompoen Waltham Butternut

Cucurbita Moschata

Waltham Butternut Pompoen

Buzzy Organic

Pompoen Butternut

Cucurbita Moschata

Butternut Pompoen

De Bolster

Groene Hokkaido Pompoen

Cucurbita Moschata

Groene Hokkaido Pompoen

De Bolster

Uchiki Kuri Pompoen

Cucurbita Maxima

Uchiki Kuri Pompoen

Buzzy Organic

Sweet Dumpling Pompoen

Cucurbita Pepo

Sweet Dumpling Pompoen

Sluis Garden

Stefan Blog De Moestuinwinkel

Over Stefan

Ik ben Stefan en ik ben mede-eigenaar van De Moestuinwinkel. Voordat ik deze winkel ben begonnen heb ik een opleiding tot Ecologisch Tuinontwerper gevolgd. Onderhand ben ik al zo'n 8 jaar aan het moestuinieren en gebruik ik hiervoor een 3m² muurkas en ongeveer 8m² grond.