Gratis verzending vanaf €80,- NL BE DE
Verzending binnen 1 werkdag | Gratis verzending vanaf €80,- | Plasticvrije verzendverpakking
Hoe kweek ik een pompoen?

Wat heb je nodig om een pompoen te kweken?

 

Benodigdheden: Optioneel:

Meer weten over pompoenen?

Lees hier alles over de rassen, toepassing en plant.


pompoen zaaien

Stap 1

Zaai de pompoen

Pompoenen kan je zaaien in April en Mei. Deze plant laat zich goed kweken in potjes en daar kun je dus al in April mee beginnen. Vanaf half Mei kunnen de stekjes de grond in of kan er direct in de volle grond gezaaid worden. Let op dat de pompoenen in het begin niet te nat staan en bescherm ze tegen slakken. Het makkelijkst bescherm je de opkomende stekjes door middel van kweekstolpen. De kweekstolpen houden de meerderheid van de slakken weg en fungeren daarnaast ook als koude ‘kas’.

Zaai de pompoen 1,5 tot 3 cm diep. In de volle grond kunnen 2-3 zaden op één plek worden gezaaid. In kweekpotten niet meer dan 1 zaadje per pot. Na het zaaien zal een pompoenzaadje in de regel binnen 6 dagen ontkiemen.

Let er bij de definitieve plek van de pompoen goed op dat deze niet te nat is. Heb je besloten om een Muskaatpompoen te kweken, zet deze dan op een warme zonnige plek. Dit komt de smaak en de groei ten goede. Pompoenen groeien op elke grond, behalve zure zandgrond (pH <5,7).

...

pompoenen

Stap 2

Plant de pompoen

Deze stap kan je overslaan als je de pompoen direct in de volle grond zaait.

Pak het kweekpotje van bovenaf en laat het kwetsbare stekje tussen middelvinger en ringvinger uitsteken. Keer je hand om (stekje naar beneden en potje naar boven) en knijp een paar keer in de zijden van de het potje. Het potje laat dan eenvoudig los met minimale stress en schade aan het stekje. Maak de wortels goed nat en plant in de volle grond. Voor nog minder verplant-stress bij het stekje kweek je deze op in papieren kweekpotten. De stekjes kunnen vervolgens met kweekpot en al de grond in. De wortels vinden vervolgens binnen enkele dagen, door de papieren wanden van de potjes, hun weg naar de volle grond.

Pompoenen kunnen niet tegen vorst en moeten daartegen worden beschermd.

...

pompoen groeien

Stap 3

De pompoen laten groeien

Nadat de plant zijn eerste ranken heeft ontwikkeld zullen uit de bladoksels bloemen ontstaan. Eerst mannelijk en daarna vrouwelijk. De vrouwelijk bloemen zijn te herkennen aan een klein vruchtje onder de bloem. Deze vrucht wordt uiteindelijk de pompoen.

Ondanks dat de pompoen een wild groeiende grote plant is, kan deze perfect worden geteeld in kleine tuinen. De plant valt goed te geleiden en kan zo ook de hoogte in worden gestuurd. Als je de ranken goed ondersteund zal de plant succesvol vrucht dragen.

Voor een mooie weelderige plant is het aan te raden goed bij te mesten met organische mest, compost of bokashi.

...

pompoen oogsten

Stap 4

De pompoen oogsten

Pompoenen worden bij voorkeur in Oktober geoogst. Te vroeg geoogste pompoenen smaken flauw en zijn slecht te bewaren. Zorg er ten allen tijden voor dat de pompoen geoogst zijn voor de eerste nachtvorst.

De pompoen is klaar om geoogst te worden als de steel rimpelig wordt en groeven laat zien. Snij de pompoen van de plant, trek het niet los. Een pompoen met een gescheurde steel kan je aanzienlijk korter bewaren. Een geopende pompoen is altijd nog slechts enkele dagen houdbaar.

De schil bepaald de kwaliteit van de pompoen. Vlekken, scheuren of barsten op de schil betekenen de pompoen niet meer goed kan worden bewaard. Na de oogst laat je de pompoen 1 tot 3 weken drogen. In deze tijd hard de schil nog verder uit. Na het drogen kan je de harde schil pas schoonborstelen, direct na het oogsten is de schil hier vaak nog te broos voor.

Meer weten over pompoenen?

Lees hier alles over de rassen, toepassing en plant.

Stefan Blog De Moestuinwinkel

Over Stefan

Ik ben Stefan en ik ben mede-eigenaar van De Moestuinwinkel. Voordat ik deze winkel ben begonnen heb ik een opleiding tot Ecologisch Tuinontwerper gevolgd. Onderhand ben ik al zo'n 8 jaar aan het moestuinieren en gebruik ik hiervoor een 3m² muurkas en ongeveer 8m² grond.